Vanliga frågor och svar om ögonlaser och ögonoperationer.

1. Kan mitt synfel opereras?
I allmänhet kan alla personer som är vid god hälsa få en operation genomförd. De olika metoderna har olika möjligheter att korrigera synfel. LASIK är den mest populära behandlingen men den kan långt ifrån behandla alla synfel.

Det är viktigt att kliniken man vänder sig till skall kunna erbjuda olika typer av operationer och på så sätt skräddarsy behandlingen individuellt.

2. Vem passar inte för att göra en synfelskorrigerande operation?

  • Gravida och ammande kvinnor
  • Personer under 18 år eller personer som fortfarande växer
  • Personer med väldigt stora pupiller passar inte för de flesta av metoderna
  • Personer med extremt tunna hornhinnor passar inte för laseroperationer men kan korrigeras med andra typer av ingrepp.
  • Patienter med ögonsjukdomar.
  • Personer som tar vissa mediciner.

3. Hur snabbt efter en operation kan jag återgå till mitt arbete?
I allmänhet rekommenderar vi att du stannar hemma dagen efter operationen för att återhämta dig.

4. Kommer jag att ha ont efter behandlingen?
De flesta patienter upplever ett lätt obehag efter behandlingen. Under de första timmarna efter operationen kan det kännas som om du har ett främmande föremål eller skräp i ögat. Denna känsla kommer dock snabbt att försvinna.

5. Vad måste jag göra före operationen?
Om du skall laseroperera dig så bör du inte använda mjuka kontaktlinser veckan innan en ögonoperation.

6. Jag är närsynt och lider dessutom av astigmatism. Måste jag göra två olika operationer?
Nej. Idag kan man i de allra flesta fall korrigera både närsynthet och astigmatism vid ett och samma tillfälle.

7. Jag lider av presbyopi (ålderssynthet). Är en laserbehandling ett alternativ för mig?
Vid detta tillstånd rekommenderas en laser operation bara i vissa fall. Våra ögonkirurger informerar dig om de metoder som passar dig. Behandling av ålderssynthet.

8. Vad händer om jag ofrivilligt rör på ögat eller huvudet under en laseroperation?
Behandlingssängen är utrustad med ett huvudstöd som förhindrar rörelser. Dessutom kan moderna lasersystem spåra ögonens snabba reflexrörelser genom infraröda sensorer.

Innan en laserpuls släpps iväg kontrollerar sensorerna ögats position och justerar pulsen så att den alltid når den korrekta punkten på hornhinnan. Lasern följer alltså ögats rörelser.

9. Vad är det för risk för biverkningar med laseroperationer?
Under de senaste 10 åren har miljontals patienter blivit framgångsrikt behandlade med laser. De tekniska framstegen har gjort behandlingarna extremt säkra eftersom moderna lasersystem tillhandahåller högsta möjliga precision.

Innan behandlingen kommer du att bli informerad i minsta detalj av din doktor om alla kända risker och om försiktighetsmått du skall vidta. Det är viktigt att du strikt följer instruktionerna för att förhindra postoperativa komplikationer.

10. Vad kan jag förvänta mig för resultat?
Över 99 % av alla patienter uppnår sin maximala synskärpa utan korrektion. Ombehandlingsfrekvensen på Novius är ca 1 %. Om du skulle ha kvarstående synförsämring efter operationen så kan din doktor besluta att genomföra en finjustering. Detta utförs kostnadsfritt.

11. Har laserbehandlingar negativ inverkan på mörkerseendet?
Våra moderna lasersystem arbetar över en mycket stor yta på hornhinnan. Det i kombination med ett behandlingsmönster som till stor del behåller krökningen av hornhinnan kan garantera att mörkerseendet inte påverkas.

12. Är resultaten permanenta?
Det tar ett par månader innan den fulla effekten uppnås. Efter denna tid kommer dina ögon att stabiliseras och resultatet är permanent. Dock kan förändringar debutera senare i livet när åldersrelaterade synförändringar uppstår.

Mycket unga patienter kan med tiden uppleva en synförändring eftersom deras optiska system inte är helt stabiliserat. I allmänhet är dock resultaten permanenta och stabila.

Kom i kontakt med oss!

Vill du ha mer information fyll i formuläret så kontaktar vi dig snarast eller boka själv en kostnadsfri konsultation online genom att trycka på knappen under kontaktformuläret.