Utför dina ärenden på Novius via en säker anslutning med bank id.

Ögonoperation – RLE

Även om man som ung har haft, medfödd eller opererat sig till, perfekt syn kommer man med all säkerhet att börja utveckla ålderssynthet (presbyopi*) kring 40 års ålder.

Ålderssynthet kallas oförmågan att fokusera på nära håll som leder till behovet av läsglasögon. Den mest accepterade teorin om ålderssynthetens uppkomst i ögonläkarkåren är den, som vidhåller att den mänskliga linsen i ögat som i unga år är mjuk, elastisk och rörlig, växer och successivt förlorar sin elasticitet, vilket leder till begränsad rörlighet och anpassningsförmåga.
*presbyopi (grekiska) – ålderssynthet

Eftersom det är på den mänskliga linsen som förändringen uppstår så är det logiskt att metoderna som används mest för korrektion av olika synfel i kombination med ålderssynthet utförs på linsen. Dessa är RLE (Refractive Lens Exchange) med multifokal lins eller RLE med monofokal lins för monovision varianten. Monovision innebär att det ledande ögat korrigeras för att kunna se på långt håll och det andra ögat korrigeras för att kunna se på nära håll. Monovision kan även uppnås med ögonlasern.

Kan jag bli opererad med RLE?

Är Du 49+, översynt och ålderssynt eller normalsynt och ålderssynt eller närsynt och ålderssynt är Du välkommen att kontakta oss för en kostnadsfri konsultation.

En av våra ögonkirurger kommer att genomföra en detaljerad genomgång av Din syn med hjälp av vår avancerade utrustning för att bilda en grundlig uppfattning om dina individuella behov och förväntningar. Du kan även skicka in ditt glasögon- eller kontaktlinsrecept för en preliminär bedömning av våra ögonkirurger.

Det åldrade ögats optik

Innan vi börjar med att beskriva de optiska avvikelserna på det åldrade ögat ska vi göra en kort genomgång om hur det unga ögats optik fungerar. Optiska avvikelser – termen är beskrivande och tydliggör att det rör sig om avvikelser från den perfekta brytningen, i ögat som optiskt system, som leder till försämrad bildkvalitet. Det finns många olika typer av optiska avvikelser men de som mest påverkar bildkvaliteten negativt är de sfäriska.

Hornhinnan med sin specifika form( brant centralt och flack i periferin) har positiva sfäriska avvikelser. Positiva sfäriska avvikelser kanske låter som något bra men orden förvirrar därför att när dessa föreligger så har man en sämre optisk kvalitet.

Dessa normalt förekommande positiva sfäriska avvikelser på hornhinnan neutraliseras av negativa sådana på linsen. Resultatet av detta samspel blir att det unga ögat har väldigt lite sfäriska avvikelser vilket leder till att ljusstrålarna fokuseras skarpt på näthinnan (se bild) med en högkvalitativ funktionell syn* som följd.

*funktionell syn- förmågan att kunna se klart i olika ljusförhållanden

I takt med att linsen växer och blir mindre elastisk hos äldre människor tappar den egenskapen att neutralisera hornhinnans positiva sfäriska avvikelser. Det väl fungerande samspelet mellan hornhinna och lins uteblir.

Det resulterar i att det åldrade ögat har positiva sfäriska avvikelser. Ljusstrålarna fokuserar inte skarpt på näthinnan (se bild) med en försämrad funktionell syn och nedsatt bildkvalitet som följd.

Kom i kontakt med oss!

Fyll i formuläret så kontaktar vi dig snarast.