Utför dina ärenden på Novius via en säker anslutning med bank id.

Gråstarr – Katarakt

Gråstarr eller katarakt kallas grumlingar i ögats egen lins. Vanligtvis är detta en åldersbetingad förändring, i vissa fall kan dock gråstarr förekomma även hos yngre människor av olika anledningar som inte alltid är kända.

Den enda behandlingsmetoden för gråstarr är gråstarroperation. Gråstarr har opererats i flera århundranden. Tekniken har under tiden förändrats och med den även resultaten av operationen. Ultraljud är den allra senaste och modernaste operationstekniken, som ger de bästa, säkraste och snabbaste resultaten. Den nya tekniken innebär också att gråstarren både kan och bör opereras i tidigare skede för att undvika onödigt lång läkningstid och ökad risk för komplikationer

Fakta om Gråstarr

 
  • Grumlig i ögats lins
  • Operation – enda lösningen
  • Låg risk
  • Utmärkta resultat

 

Enligt gällande regionbestämmelser beträffande säker kontakt med vårdgivare via nätet så kan detta uppnås enbart via Mina vårdkontakter på 1177.se eller via “Mina ärenden Novius”. Ni finner länkar nedan.

Modern katarakt kirurgi

Operationen

Ingreppet utförs i lokalbedövning och är smärtfri. Ingreppet tar 10-15 minuter och går ut på att ta bort den grumliga linsen i ögat.

Linsen som sitter bakom pupillen omges av en tunn hinna (kapsel) som bildar den sk kapselsäcken. Första delen av operationen syftar på att genom ett litet snitt (mindre än 2 mm) försiktigt göra en öppning på framsidan av denna kapselsäck och via denna med hjälp av ultraljudet finfördela och suga ut gråstarren utan att vidare skada kapselsäcken.

I den tomma kapselsäcken (dvs på samma plats som den egna linsen) implanteras därefter en plastlins som ersätter den borttagna linsens brytningsförmåga. Dessa konstgjorda linser görs av olika plastmaterial och finns i olika styrkor. De har även olika egenskaper. Vilken typ av lins och vilken styrka man ska använda just i Ditt fall beräknas av Din läkare vid förundersökningen och diskuteras med Dig innan beslut tas. Se nedan en animerad film om hur en gråstarrsoperation går till.

Novius Kvalitetsstandard – Glasögonfri

NOVIUS ögonklinik arbetar med övertygelsen om att modern kataraktkirurgi innebär först och främst att åldersynthet och befintliga syn- och brytnings fel i ögat bör korrigeras samtidigt som den grumliga linsen opereras bort.
Vårt syfte med andra ord är att i möjligaste mån göra patienten glasögonfri efter operationen och inte bara avlägsna en grumlig del av ögat.
Detta optimala resultat, som är beroende av flera faktorer, uppnår vi genom NOVIUS-kvaliten.

Den innebär att:

  • På Novius ögonklinik opereras alla gråstarrs patienter med ultraljuds tekniken, (s.k.fakoemulcifiering) av kirurger som tillhör de mest erfarna i landet med tusentals utförda operationer. Enligt officiella statistiska resultat är komplikationsfrekvensen på kliniken mindre än 0.5%.
  • Vi tillämpar de absolut senaste varianterna av fakoemulcifieringen (MICS, koaxial mikrofako, o s v) som garanterar minimala snitt och mycket snabbare läkning.
  • För att kunna erbjuda den optimala lösningen, genomgår varje patient en rad preoperativa mätningar med moderna apparater, kända för sina exakta värden.
  • Apparaturen och produkterna som används under operation ( vätskor,viskoelastika) är av högsta kvalite för att skydda ögat maximalt.
  • Alla patienter får intraokulära linser som passar deras individuella behov. Linserna som vi använder är framtagna av världens ledande företag i branschen. De produceras i beprövade material och har en unik optisk slipning som skiljer de från den tidigare generations linser. Dessa linser kräver en bättre kirurgisk kvalitet och större exakthet i mätningarna än vad den äldre typen av linser gör.

Kom i kontakt med oss!

Vill du ha mer information fyll i formuläret så kontaktar vi dig snarast.