Utför dina ärenden på Novius via en säker anslutning med bank id.

Torra ögon

Ögontorrhet orsakas antingen av en nedsatt produktion av mängden tårvätska eller en sämre kvalité på densamma. Den sistnämnda orsaken står för mer än 80% av fallen. Torra ögon orsakar skavning, irritation, klåda och röda ögon.

Det är då körtlarna som sitter i ögonlockskanterna (Meibomska körtlar) och som tillverkar lipider (fetter) till tårvätskan som har försvagats eller saknas. Lipidernas uppgift är att fördröja tårvätskans avdunstning från ögats yta.Vid varje blinkning ska dessa lipider utsöndras från körtlarna och blandas ut med tårvätskan. Om körtlarna saknas eller är för svaga kommer det inte ut tillräckligt med lipider på ögat och ögat blir torrt pga. den snabba avdunstningen.För att avhjälpa detta problem behöver man stärka upp körtlarna igen, det fungerar i de allra flesta fall men som regel tar behandlingen lång tid.

De främsta symptomen på ögontorrhet är brännande och skavande känsla men kan även visa sig på flera olika andra sätt. Torrhet kan i sin tur orsaka andra problem för ögat som tex infektioner i slemhinnan, förändringar i ögonlockskanter och i de värsta fallen sår på hornhinnan.

Specialistmottagningen för torra ögon på NOVIUS Ögonklinik har den senaste diagnostiska utrustningen för att bland annat kartlägga tårvätskan och dess kvalité, hitta de individuella orsakerna till besvären så att vi kan skräddarsy behandlingen efter behoven. Behandlingsutrustning innefattar bland annat laser- och ljusstimulans samt värme och massage av de Meibomska körtlarna. Det man främst eftersträvar med behandlingarna är symptomlindring och följaktligen en förbättrad livskvalité. Studier visar att mer än 70% av de behandlade patienterna uppnår den eftersträvande effekten.

Kontakta oss

Är du en av många personer med skaviga, rinnande, kliande och röda ögon och i behov av symptomlindring är du välkommen att kontakta oss.

Du når oss enklast genom kontaktformuläret nedan.

Kom i kontakt med oss!

Fyll i formuläret så kontaktar vi dig snarast.