Utför dina ärenden på Novius via en säker anslutning med bank id.

Ögonlocksplastik

Novius ögonklinik har lång erfarenhet av ögonlocksplastik. Här kan du känna dig trygg – vi tar hand om dig före, under och efter operationen.

Kosmetisk ögonlocksplastik kommer att förbättra ditt utseende och ditt självförtroende men kommer inte nödvändigtvis att få andra människor att behandla dig annorlunda.

När vi blir äldre förändras huden. Elasticiteten blir sämre och många av oss får ett tilltagande hudöverskott, vilket kan vara speciellt tydligt på ögonlocken. Den försämrade elasticiteten i vävnaderna gör att det fett som omger ögat kan bukta ut. För att slippa detta kan ögonlocksplastik vara ett bra alternativ. Det är ett estetiskt kirurgiskt ingrepp som skapar ett piggare och yngre utseende runt omkring ögonen.

Det finns olika anledningar att vilja genomgå en ögonlocksplastik. Du kanske upplever besvär med hudöverskott som försämrar sikten, eller önskar att genomföra operationen av rent estetiska skäl. Oavsett din situation hjälper vi dig.

Viktigt att veta innan ögonlocksoperationen

Det första steget är att kontakta oss för mer information och en gratis ögonundersökning samt konsultation. Innan du träffar din kirurg bör du fundera över dina förväntningar med operationen, ditt aktuella hälsotillstånd, eventuella sjukdomar och tidigare operationer. Det är också viktigt att du tar reda på de risker som kan komma med en operation och att du är medveten om dessa.

När denna typ av kirurgi genomförs av en kompetent ögonlocksplastikkirurg och beslutet grundas på en detaljerad undersökning angående ögontillståndet, är komplikationsriskerna minimala.

Trots det kan komplikationsriskerna inte elimineras. Infektioner, asymmetrisk läkning och tillfällig svullnad i ögonen är sällsynta men möjliga komplikationer.

Denna komplexa bedömning kan bäst göras av en ögonkirurg med kompetens inom ögonlocksplastik.

Vi ger dig praktisk information kring vad du behöver tänka på innan- och efter operationen. Du kan bland annat räkna med att vara borta från arbetet i några dagar efter operationen. Använder du kontaktlinser kan du behöva vara utan dem några veckor efter. Bra att veta är att de flesta försäkringar inte täcker kostnaden för kosmetisk ögonlockskirurgi.

Fyll i vårt kontaktformulär längst ner på denna sida.

Så här går en ögonlocksplastik till

På operationsdagen får du träffa din kirurg igen och i lugn och ro förbereda dig inför operationen. Operationen genomförs polikliniskt i lokalbedövning, vilket betyder att du är vaken, känner ingen värk men däremot beröring. Du kan välja att göra både övre- och undre ögonlock samtidigt eller vid två olika tillfällen.

Ögonlocksplastik består av olika antal moment, beroende på ditt individuella behov. Generellt lägger kirurgen ett snitt utefter de naturliga hudvecken för att minska risken av synliga ärr, därefter tas överskottet av hud och muskler bort. Kirurgen syr till sist ihop såret med största försiktighet och mycket tunna stygn. Ett tryckförband placeras på ögat vid operationens slut som sedan tas bort innan hemgång.

Så här går det till efter operationen

Efter operationen ordinerar vi vila samt användning av kylglasögon. Detta är både skönt för ögonen och hjälper till att minska svullnaden. Väl hemma bör du vila med huvudet högt, helst på dubbla huvudkuddar. Ungefär tre till sex dagar efter operationen avlägsnas dina stygn och du kan räkna med att svullnad och lätta blåmärken finns kvar cirka två veckor efter operationen. Därefter är det lätt att dölja ärren med ögonmakeup.

Vi avråder patienter från tungt kroppsarbete eller träning de första två veckorna efter operationen. Du bör även undvika att sola direkt på ärren, detta gör du bäst genom att skydda ögonen med solglasögon och en solhatt. Ärren kan vara svagt rosafärgade upp till sex månader efter operationen men efter en tid är de knappt synliga.

Vad kostar ögonlocksoperationen?

Nedan finner du våra priser för över- och under ögonlocksplastik. Här hittar du ytterligare information om priser och finansiella möjligheter.

  • Övre ögonlock/hudplastik 30 000:- för båda ögon
  • Övre ögonlock/hud och fett 35 000:- för båda ögon
  • Nedre ögonlock/hud och fett 38 000:- för båda ögon
  • Nedre ögonlock fettplastik 37 000:- för båda ögon
  • Uppstramning (kantopexi) 15 000:- för båda ögon

Har du frågor gällande ögonlocksplastik och vill komma i kontakt med oss ber vi dig fylla i ett kontaktformuläret nedan.

Kom i kontakt med oss!

Fyll i formuläret så kontaktar vi dig snarast.